mercoledì 14 dicembre 2011

Sonkába tekert zsályás lazac vajas cukkinivel

Ismét egy karácsonyi asztalra való fogás, persze nem cukkinivel, hanem mondjuk párolt, vajas brokkolival. Jó lesz?
(Igen, tudom, már megint nyári képeket/recepteket húzok elő a zsebemből, na de lehet ezeket téliesíteni is, igaz?)

Sonkába tekert zsályás lazac vajas cukkinivel

Hozzávalók: 4 kisebb darab lazacfilé, 8 szelet hajszálvékonyra szelt, levegőn érlelt sonka, 4 zsályalevél, 400 g cukkini (lehetőleg zsenge, max. 15 cm-es példányok), 1 cikk fokhagyma, 2 tk. vaj, só, bors


A lazacdarabokat egy vágódeszkára helyezzük, mindegyikre egy-egy zsályalavelet fektetünk, és minden darabot két-két sonkaszelettel körbetekerünk.
A cukkinit fél cm vastagra karikázzuk.
Egy serpenyőben felhevítünk egy teáskanálnyi vajat, belerakjuk a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdet, a cukkinikarikákat, sót, és egy kevés frissen őrölt borsot, és nagy lángon készre pároljuk, lesütjük.
Ezalatt egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék vajat, bőrös oldalukkal lefelé belefektetjük a sonkába tekert lazacdarabokat, és közepes lángon elkezdjük sütni. Amikor a lazac kétharmada átsült, megfordítjuk, és a másik oldalon fejezzük be a sütést.
A cukkinikarikákat egy tálra halmozzuk, ráhelyezzük a sült lazacdarabokat, és azonnal tálaljuk.
Ötlet: La Cucina del Corriere della Sera

2 commenti:

Alexa Christi ha detto...

Lazac saltimbocca ... fantasztikus ötlet! :)
Istenien néz ki!

Gabah ha detto...

Igen, amolyan fejrecsapós ötlet (ti. "Hogy ez nekem eddig miért nem jutott eszembe!")
Egyszerű, és tényleg nagyon finom!
Örülök, hogy tetszik! :-)